2015. október 18., vasárnap

Könyvmoly Párbaj Vol. 6.

Kedves veterán Párbajozók és friss husik!

Szinte még fel se ocsúdtunk a nagy ünneplésből, már tolakszik is előre a Hatodik Könyvmoly Párbaj! Igyekszünk tartani a tavalyi menetrendet, ezért semmiképp sem szerettünk volna titeket megváratni az új jelentkezés elindításával, hogy legyen időtök átgondolni alaposan a 2015-16-os listátokat.

Mint minden alkalommal, most is tanultunk egy-két dolgot az előző Párbaj során, aminek következtében a szabályzatot is eszerint alakítottuk. Kérjük, olvassátok el figyelmesen, hogy az esetlegesen felmerülő kérdéseket még idejében tisztázni tudjuk! A változásokat ezúttal is vastagon szedjük a régi motorosok kedvéért.

A jelentkezés menete:
A listádat te magad állítod össze, majd pedig el kell küldened a megadott határidőig (2015.11.01. 23:59) a konyvmolyparbaj@gmail.com e-mail címünkre, illetve be kell vezetned a közös fájlba, amit a blog jobb felső sarkában találsz. Ezen kívül szeretnénk megkérni titeket, hogy regisztráljatok a Könyvmoly Párbaj fórumjára, amit a blog „Fórum” fülecskéjéről tudtok elérni. Fokozottan kérünk mindenkit, hogy a lépésekre figyeljen oda, ugyanis az érvényes jelentkezéshez mindhárom feltételnek teljesülnie kell! Az elküldött levélben mindenképpen szerepeljen az a név, amivel a táblázatba is beírtad magad, illetve a fórumon regisztrált felhasználóneved (ha ez a kettő egyezik, azt is jelezd)! Aki blogon fogja vezetni az olvasónaplóit, attól a blog linkjét is szeretnénk kérni.

A listák:
A Párbajlistád összeállításakor idén három lehetőség közül választhatsz: megmaradt továbbra is a 7 könyves vagy 11 könyves változat, viszont kiegészült a kínálat a különleges Moly Menü listával, aminek a részleteit külön pontban taglaljuk.
      • Ha a 7 könyves verziót választod, ennyi könyvet kell előre megadnod, amiket majd a Párbaj során elolvasol és értékelsz. Lehetőséged van egy B lista készítésére is, ami egyfajta mentőövként szolgálhat arra az esetre, ha az eredeti listádról valamelyik könyvet nem tudod elolvasni. Fontos, hogy B listát csak akkor készíthetsz, ha arra pontosan ugyanannyi könyvet írsz fel, mint az A listára, vagyis jelen esetben hetet.
      • Ha a 11 könyves variációt választod, csupán 10 könyvet kell előre megadnod, a 11. az úgynevezett JOKER könyv lesz, ami tulajdonképpen bármi lehet, amit a Párbaj időszakában olvastál, a lényeg, hogy készíts arról is olvasónaplót. Mivel az A listán 10 könyv szerepel, értelemszerűen ha készítesz B listát, ott is 10 könyvet kell felírnod.
      • Ha a listádon 7 könyv szerepel, 7 könyv elolvasásával már teljesítetted a Párbajt, de ha 11 könyv elolvasását vállaltad, akkor csak annyival nyersz, 7 könyvvel nem!
      • A B listádról korlátlan számú elemet cserélhetsz az A listás könyveiddel, de csak azokra a könyvekre cserélhetsz, amik a B listádon vannak!

Moly Menü:
Manapság hódítanak a könyves blogokon az úgynevezett book tag-ek, ahol különböző témákban várják a bloggerektől, hogy a meghatározásokhoz általuk megfelelőnek ítélt könyveket válasszanak. Ennek apropóján úgy gondoltuk, felkínálunk nektek egy új kihívási lehetőséget a Párbajon belül. A vállalkozó kedvűek két Moly Menü közül választhatnak, ami alapján összeállítják a Párbajlistájukat. Aki ezt a listatípust választja, kérjük, mindenképp úgy küldje el a listáját nekünk, hogy szerepel rajta, melyik könyv melyik menüelemhez tartozik! Azok a Menü listások, akik szeretnének készíteni B listát, csak úgy tehetik meg, hogy a B listájuk elemei is megfelelnek a választott Menü követelményeinek. Ha a játék során cserélni szeretnének, szintén csak a B listán azonos kategóriának megfelelő könyvre válthatnak. Nézzük is a kínálatot!

'A' menü
1. Olvass el egy kék borítójú könyvet!
2. Olvasd el egy barátod vagy családtagod kedvenc könyvét!
3. Olvass el egy könyvet együltő helyedben (avagy: egy rövid könyv, amit kb. 24 óra alatt el tudsz olvasni)!
4. Olvass el egy könyvet, aminek magyar a szerzője!
5. Olvass el egy novellás- vagy verseskötetet!
6. Olvass el egy könyvet, aminek 2016-ban érkezik a filmváltozata!
7. Olvass egy olyan szerzőtől, akitől még sosem olvastál!
8. Olvass el egy olyan könyvet, amit egyszer már félbehagytál!
9. Olvass el egy könyvet, ami 2015-ben jelent meg!
10. Olvasd el egy sorozat harmadik/befejező kötetét!
11. Olvass el egy könyvet, amit nagyon szeretnél! (JOKER)


'B' menü
1. Olvass egy könyvet olyan szerzőtől, akinek ugyanazzal a betűvel kezdődik a keresztneve, mint neked!
2. Olvasd el a legutolsó könyvet, amit megvettél/ ajándékba kaptál!
3. Olvass el egy klasszikust!
4. Olvass el egy könyvet, amit kölcsön kaptál!
5. Olvass könyvet az egyik kedvenc szerződtől!
6. Olvasd el egy sorozat második kötetét!
7. Olvass el egy olyan könyvet, aminek nem angol az eredeti nyelve!

A naplók:
A játék teljesítéséhez valamennyi elolvasott könyvről „olvasónaplót" kell írni. A résztvevők ugyanúgy vezethetik olvasónaplóikat saját blogjaikon, de ha új játékos vagy, és nem szeretnél ezért blogot indítani, e-mailben is szívesen várjuk az értékeléseidet. Utóbbi esetben (tehát ha az e-mailes küldést választod) viszont arra szeretnénk kérni, hogy az egyes könyvekről írt naplókat folyamatosan küldd nekünk, lehetőleg az értékelés megírását követően azonnal, mert ezeket szeretnénk a blogon egy külön fülön közzétenni, hogy a többi játékos is olvasni és esetleg véleményezni tudja.

A bejegyzések írásához még Brigi készített egy segédletet, amiben pontosan elmagyarázzuk, mit is értünk olvasónapló alatt. A jövő hét során ezt a segédletet kicsit kibővítjük az előző évek tapasztalatai alapján, és külön bejegyzésben elérhetővé fogjuk tenni. Kérünk mindenkit, hogy ezt majd olvassa el, mivel a korábbi versenyek során több probléma is adódott ennek hiányából! Az olvasónaplót nem az általános iskolai értelemben várjuk, inkább ajánlókat szeretnénk olvasni! Ezenkívül kérnénk titeket, hogy figyeljünk oda a többiekre, nem mindenki olvasta azokat a könyveket, amiket mi és a többség lehet, hogy még szeretne, ezért fokozottan kérünk mindenkit, hogy kerüljük a spoilert!!! Nem szeretnénk ilyesmi miatt senkit sem kizárni, de hagyjuk meg mindenkinek ennek a játéknak az élvezetét! 

További fontos újítás: 
Aki végigkövette az előző kört, bizonyára észrevehette, hogy a legtöbb teljesítő bejegyzéseiből az összesített fájlban hiányoztak képek. Mivel rengeteg helyen azt vettük észre, hogy a képek mennyisége és mérete sajnos a tartalom rovására ment, és az összesített fájlt sem szerettük volna, ha pusztán a képek miatt rúg 500+ oldalszámra, úgy döntöttünk, minden bejegyzésben összesen maximum 3 képet hagyunk benn, és ettől csak indokolt esetben térünk el. Épp ezért kérünk mindenkit, hogy a Párbajnaplók írásánál törekedjen a maximum 3 kép használatára, és lehetőség szerint kerülje a szövegrészek elválasztására használt kis képeket, mert ezek az összesített fájlból el lesznek távolítva. Kivételt képeznek a 3 képes limit alól azok az értékeléshez használt szimbólumok, amik a blogger egyedi stílusához hozzátartoznak (pl. AniTiger blogján a tappancsok). Aki a blogján mindenképpen ragaszkodik a szövegelválasztók és képtömegek használatához, kérjük, készítsen a bejegyzéseiről egy a 3 képes maximalizálásnak megfelelő változatot, és küldje el nekünk e-mailben még a Párbaj vége előtt, hogy a teljesítők közös dokumentumát minél hamarabb el tudjuk majd nektek készíteni!

A közös fájl kezeléséről: 
Mindenkinek fel kell vezetnie magát, az A listáját és az olvasónaplóinak a linkjét a blog jobb felső sarkában található Közös fájlba. A B listát ide nem kell betenni, csupán a korábbi címet kell kicserélni, ha átemeltek a B listáról könyvet. Illetve mindenkit megkérnénk, hogy 11 könyv vállalása esetén csináljon egy plusz sort, amibe annyit ír: „Joker”, ezt is elég cserélni, ha már van olvasónapló a pluszban választott könyvhöz. Kérjük, a közös fájl formázását hagyd meg nekünk, ne válts át színes, kiemelt hátterű betűkre! Ahol ilyet találsz, ott mi állítottuk át, hogy könnyebben rendszerezni tudjuk a jelentkezéseket.

A választható könyvekről:
A versenyen olvasható könyv, e-book, és hangoskönyvet is hallgathattok, illetve van lehetőség újraolvasásra is, de mindenképpen új naplót várunk a teljesítéshez! Bármilyen nyelven lehet olvasni, de mivel senkitől sem elvárás a nyelvtudás, az olvasónaplókat mindenképpen magyar nyelven kell írni.

Végül a legfontosabb:
Jelentkezési határidő: 2015. november 01. 23:59 (eddig TILOS elkezdeni a listás könyvek olvasását!)
A Párbaj kezdete: 2015. november 02. 00:00
A Párbaj vége: 2016. október 01. 23:59

9 megjegyzés:

 1. Sziasztok!
  A közös fájl mikor lesz frissítve? :))
  Örülök, hogy van hatodik kör is!

  VálaszTörlés
 2. Hoppá, az elmaradt! Már frissült is, úgyhogy ha kész a listád, be is tudod írni! :)

  VálaszTörlés
 3. Juhú, mindjárt be is írom magam, mármint elkezdem a fájl szerkesztését :)

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok olyan könyvet is bele lehet venni a listába ami még nem jelent meg, de pl. november környékén fog? :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Igen, be, csak olyankor ajánlott a B lista készítése arra az esetre, ha mégse jelenne meg. :)

   Törlés
 5. Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy ha az olvasásokat teljesítettem, de az értékelésekkel el vagyok maradva, akkor ez utóbbival csúszhatok esetleg vasárnapra, vagy minden tekintetben vége ma éjfélkor? :S
  Köszi :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   A hivatalos zárás ma éjfélkor van, de megsúgom, hogy egyikünk se fog fennmaradni ellenőrizni, ki volt hiperszuperpontos, szóval nagy valószínűség szerint délnél előbb nem várható a teljesítők listája. ;)

   Törlés
  2. köszi :)
   azért igyexem még ma este befejezni, és nem reintenskedni, csak még nehéz nekem ez a blogos dolog, hiába írok még mindig röviden :(
   köszi :)

   Törlés