2011. február 14., hétfő

Hol, mit, mikor? :)

Sziasztok Molyok!


Megint megpróbállak titeket aktivizálni! Meséljétek el nekem, hogy hol szerzitek be a könyveiteket. A listán szereplő könyvek beszerzéséről már volt szó. De otthoni könyvtáratok honnan épült fel? 



Szerettek könyvesboltban órákat sétálgatni, esetleg a neten akciók után kutatva beszerezni egy-egy rég vágyott könyvet. Netán tán megelégedtek a könyvtári kölcsönzéssel? Vagy a modern XXI. századi olvasók vagytok e-book readerrel?

Idhren


24 megjegyzés:

  1. Remek téma! Köszi! Hamarosan írok róla! :))
    Angelika

    VálaszTörlés
  2. Az otthoni könyvtáram módzsres felépítése valamikor a fősuli elejére tehető :D

    Egy Alexandra bolt volt a legközelebb a kolihoz, mindig ott kezdtem a nézegelődést, sokszor le is ragadtam. Akkor mentem tovább ha a haverom nem találtam meg a Terminátor sorozat legújabb kötetét, azért képes volt bejárni az egész várost :D:D
    De nem is voltak rosszak ám, hm... :)

    Majd beköszöntött az on-line vásárlás időszaka. Átálltam arra, így újabb lehetőségek nyíltak meg előttem. Például az antikváriumok, több könyvet is onnan tudtam csak beszerezni, pedig eddig még fizikailag soha nem jártam egyben sem:D

    Kölcsönözni nem szoktam igazán, max a tankönyveket... néha, vagy még azt sem :D:D

    Viszont van úgy, hogy hiányzik az érzés, hogy ott legyek a könyvek között. Ha nincs is komoly vásárlási szándékom, de nézegetem, hátha találok valami izgalmasat. Lehet szóba elegyedek egy másik vásárlóval, esélyes hogy akad közös témánk, és dumálunk egy jót, talán még tippeket is adunk egymásnak :D
    Kb így alakult a dolog... és mindig formálódik :)

    VálaszTörlés
  3. A lakóhelyem legközelebbi Libri boltjába járok...nézelődni, mert könyvet elsősorban a bookline-ról veszek, vagy közvetlen a kiadótól. Azért a Libriben nagyon szeretem fellapozni a könyveket, le is lehet csüccsenni, ha van ideje az embernek, meg szoktam nézni, ki fordította a bizonyos könyvet, mert ez is mérvadó lehet. Ezen kívül nem lehet kihagyni az e-book letöltéseket sem, sok angol nyelvű könyvhöz csak így lehet hozzájutni. Kölcsönözni nem szoktam, inkább én adok, most is sok van kintlévőségben...

    VálaszTörlés
  4. http://angicsek.blogspot.com/2011/02/hol-veszem-konyveket-elsosorban.html

    VálaszTörlés
  5. Az otthoni könyvtár épülése a szüleim segítségével kezdődött el, akik szintén nagy könyvrajongók, így alapból elég tisztességes a gyűjtemény. Én leginkább ajánlások alapján vásárolok, vagy, ha éppen nincs ötletem, mit szeretnék, akkor a könyvesboltban (Alexandra, ritkábban Libri vagy Líra, esetleg a Tesco könyvrészlege) bóklászva biztosan találok vagy tíz könyvet, ami tetszik. Könyvtárba is szívesen járok, a városi gyűjtemény elég szerteágazó, sokszor szoktam jó dolgokat találni. Neten jóformán soha nem veszek könyvet, az ellen viszont nincs kifogásom, hogy e-bookot olvassak, bár papírra nyomva kétségkívül jóval kényelmesebb. :)

    VálaszTörlés
  6. Nekem nincs egy meghatározott hely, ahol beszerzem a könyveket. Antikvárium, könyvesbolt, kisbolt, nagybolt, internet, bármi szóba jöhet :) kivéve az e-book, az valahogy nagyon távol áll tőlem, úgy érzem.

    VálaszTörlés
  7. Nagyjából bárhol :)
    Bővebben:
    Magyarországon és/vagy magyar nyelvű könyvek: Az új könyveket, amikre általában véletlenül akadok (mások ajánlják, hírlevélben olvasom), vagy egy kedvenc szerző új könyvét általában neten rendelem. Nincs kizárólagos szállító, akihez ragaszkodom. Meg szoktam versenyeztetni őket egymással, és a legolcsóbb-leggyorsabb nyer. Antikvár könyveket is általában neten rendelek.
    Szeretek könyvtárba is járni, de nálunk falun az új beszerzések is pár évesek már. Mondjuk, ha egy ismert és/vagy klasszikus íróra rákattanok, kiveszek mindent tőle.
    Bécsben (egy ideje munka- és lakóhely, ezért a német nyelvű könyvek is) általában könyvesboltban (Thalia) vásárlok. Illetve az akciós könyveket, amik a boltok elé vannak kirakva, mindig átlapozom, és egy-két euróért már lehet köztük olvashatót is találni.
    Természetesen a barátok, rokonok könyvespolcai sincsenek tőlem biztonságban.
    A saját könyvek kölcsönadása már más kérdés. Egy-pár éve felírom, kinek mit mikor adtam kölcsön, mert sajnos pár eltűnt az évek folyamán, és szívesen újra kézbe venném őket, de antikváriumban is hónapokba telik, mire értesítenek, hogy megérkezett.
    OK

    VálaszTörlés
  8. Nos, én legtöbbször alexandra oldaláról rendelek, vagy -mivel Pécsen tanulok- beugrok néha az üzleteikbe. Mivel anyukám is nagy "könyvmoly" volt, szép kis gyűjteményünk van otthon, az egész lakás tele van könyvekkel. :) Mostanában nem nagyon vettem könyvet, pénzszűkében vagyok, de amíg volt fizum a nyáron, bizony elég sűrűen rendeltem pl. a book.hu-ról is. Olyan akcióik voltak, hogy azt képtelen voltam kihagyni. néha a bookline-ról is rendeltem, főleg mikor volt 3000ft-ért 3 könyv egy csomagban... (Ó azok a régi szép idők... :D)
    Nyáron könyvtárban dolgoztam, így a könyvtáron keresztül nagyker-áron rendelhettem én is. :)
    Rendszeresen járok könyvtárba, nem csak munka miatt :D A sulihoz a könyveket szinte csak onnan szerzem be, de ha vmi új vagy régi művet keresek, ami nincs meg otthon, rendszerint a könyvtárakba megyek először.
    Az ebook-kal nem vagyok kibékülve, én a nyomtatott dokumentumokat részesítem előnyben. :) meg aztán a szemem sem bírja sokáig a kijelzőket. :S
    Könyvet meg már -rossz tapasztalatok miatt- nem adok kölcsön... Én pedig ritkán kérek kölcsön könyvet ismerősöktől...

    VálaszTörlés
  9. én utálom az e-bookot. xD tudom rossza vagyok, de én sem bírom a képernyőt bámulni és imádom az új/régi könyv illatát. nem tudom nem azokat olvasni.

    könyvet soha nem adok kölcsön, ezért is gonosz vagyok tudom. de az utolsó könyv, amit odaadtam egy barátnőmnek salátaként tért vissza hozzám, mert közben kiderült, hogy az is odaadta egy barátnőjének és még ki tudja hány kézben nem járt....szóval no

    könyveimet egyébkén booklineról szerzem be, elég jó kedvezményem van már. de könyvesboltba ettől függetlenül imádok járni, de ott csak néha-néha veszek könyvet, ha nem bírok ellenállni :)

    antikváriumba meg tervezem, hogy elmenjek, hátha találok valami fincsiséget xD

    VálaszTörlés
  10. Szerencsés vagy, hogy legalább visszakaptad a könyvet... Én lassan egy éve adtam kölcsön egy (volt) osztálytársnak az Alkonyat 3. részét. Azóta se kaptam vissza, és még én vagyok a bunkó, mert havonta-kéthavonta ráírok, h kérem vissza... Na én ezért tartózkodom a kölcsönadástól...
    Úgy látom nem én vagyok az egyetlen aki megveszik a könyvek illatáért... :D Imádom a frissen nyomott könyvek és a régi antik könyvek fincsi illatát... :D

    VálaszTörlés
  11. Könyvek kölcsön adása, nálam egyszerű kérdés. :))

    A szűk és tág ismerősi körömből, egy ember van aki kölcsön szokott kérni könyveket. Az az ember aki inspirált örök életemben, és nagy érdeme van benne, hogy ma ennyire szeretem a könyveket, és sokat olvasok.

    Ő a papám. :))

    Soha nem érdekelte a TV pedig már a megjelenésük korai időszakában volt nekik. Ennek ellenére mindig mindig olvasott és olvas. Újság, napilapok, könyvek, versek, ami van. Minden este mindig olvas lefekvés előtt, ha kell 3x is ugyan azt a könyvet mert lehet 10 évvel ez előtt olvasta utoljára :)

    Viszont ha kérnének biztos adnék kölcsön másnak is, nem volt még rossz tapasztalatom, talán azért. Meg lehet most már olyan ember kérne kölcsön mint Ti is. Akik tudom vigyáznának rá, és rájuk bízom nyugodt szível. :)

    VálaszTörlés
  12. Én ahonnan tudom. Kiskorunkban rokonoktól mindig könyvet kaptunk ajándékba vagy könnyvásárlási utalványt. Az utalványt mindig a Libriben vásároltuk le, és a lehető legtöbb könyvet próbáltuk kisajtolni abból az összegből. Nagyon nagyon ritkán vagyok hajlandó 2000-nél többet kiadni egy könyvért, mert rablásnak érzem. Ezért antikváriumokban kezdtünk el nézelődni, csak random bementünk és ami megtetszett és olcsó volt megvettük. Rengeteg jó fogásuk volt. :D
    Most már egyáltalán nem vásárolok Libriből és Alexandrából, max akkor ha 50%-os akció van.
    Ha kinézek egy könyvet megnézem neten, majd végig járok pár antikváriumot és megkeresem a legjobb ajánlatot. Pl. eddig sose vateráztam, de most regisztráltam és vettem is hét könyvet, jóval a bolti ár alatt, és mind vadi új volt.

    Kölcsönadás nálam úgy működik, hogy csak megbízható embereknek adok kölcsön, de még azoknak is elmondom rövidke monológom, hogy mi lesz vele, ha bármi baja esik az én kincsemnek. xD Eddig még senki nem mert semmit csinálni egyikkel sem. :D

    VálaszTörlés
  13. Beirom ide is, hogy minel tobben lassatok! Vannak ezek az konyvdiszkontok a varosban, ahol vadiuj (nehany honappal korabban megjelent) konyveket arulnak 5-600 forintert! En egy csomo mindent onnan szerzek be, mert 2-3000 forintot en sem vagyok hajlando adni egy konyvert. Van egy a Karoly-koruton, nem messze az Astoriatol egy atjarohazban az udvarban, a Rakoczi-uton a nagy Libri mellett, a Kiraly utcaban! Jobb, mint az antikvarium, mert az uj es meno konyvekbol ott se sokat engednek.

    VálaszTörlés
  14. Én inkább adok ki egy könyvért 3-4000 forintot, mint egy ruhadarabért, mondjuk. Mert a ruhát úgyis megunom/ kinövöm, a könyv viszont örök érték lesz. :) Ez az egész családra jellemző, a szüleim is inkább máson spóroltak akkor is, amikor elég rosszul álltak anyagilag, és csak végső elkeseredésükben mondták vissza a Jókai összes gyűjtőpéldányainak szállítását. :D Persze nem azt mondom, hogy ellen szoktam állni egy-egy jó könyvakciónak, mert a boltokban is megveszek néha kevésbé népszerű köteteket, ha le vannak árazva, és jónak tűnnek. Albumokból vettünk párszor leértékeltet is... van egy kis sérülés a borítóján, és egy 12000 forintos színes albumot megkaphatunk akár negyedárért is! Az meg már egyáltalán nem sok, ha belegondolunk.

    Kölcsönadásról mindenféle tapasztalataim vannak. Alapjáraton szeretek kölcsön adni, főleg azért, mert utána lehet beszélgetni az illetővel a könyvről. Általában csak megbízható, közeli ismerősöknek adok kölcsön, eddig mindig visszakaptam a köteteket, de van egy barátnőm, akitől rendszeresen rosszabb állapotban érkeznek vissza a cuccok, mint amilyenben kiadtam a kezem közül. Ez kicsit idegesítő, és mindig le is szidom érte, hogy nem vigyáz rájuk, de tudom, hogy ő mindent megtesz, csak egyszerűen ilyen szegény. XD Ennek ellenére, ha kölcsön kér, mindig odaadom a könyvet.

    VálaszTörlés
  15. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  16. Megjegyzés törlése a következőből: Könyvmoly Párbaj

    OKata írta...
    E-book...
    Gyaloglás közben, boltba menet, Duna-parton fekve, ágyban párnák között nehezen tudnám megoldani, mivel PC + monitorból áll a számítógép-parkom. A telefonom meg arra való, amire a neve utal, így ez kimarad. Meg az e-bookba hogy rakod bele a mindenféle könyvjelzőt (a külső védőborító, papír zsepi csücske, bevásárló lista, jegyzet darabka, fogvájó- természetesen szűz!!!, bolti számla)? Mert a lap sarkának behajtogatása szóba sem jöhet! És az sem, hogy bármit aláhúzgáljak benne! Inkább kiírom noteszbe, vagy mentem Word-be.
    Meg azt sem tudom "e"-ben elképzelni, hogy már annyiszor olvastál egy könyvet, hogy lapokból áll, és minden olvasáskor van pár lap, amit úgy kell be-puzzle-ozni a helyére...
    :D

    VálaszTörlés
  17. Kata: van bookmark-funkcio! :)))) En egyszer szeretnek egy cuki kis e-book readert jooo nagy kijelzovel, hogy lassam a betuket... De most meg nem.
    WildWord: En inkabb megveszem tokugyanazt a konyvet 600 forintert, amit mashol 3-4000-ert arulnak, aztan a kulonbozetbol megyek ruhakat shoppingolni! :))) Nekem egyebkent sem celom, hogy minden konyvet beszerezzek, mert egyszeruen nem tudom hova tenni, a meglevok is hol itt, hol ott hanyodnak, szoval minel kevesebb konyvem van, annal jobb. Cipeltem mar a hatamon az egesz gyujtemenyt egyik helyrol a masikra, eleg rossz elmeny volt!!!
    Az igazan jokat szeretem ujraolvasni, es tobbszor is elovenni, de egyszeruen nem fogok annyi ideig elni, ha 100 evig elek is, hogy mindet ujraolvassam! Egy jo ruhadarabot meg tobbszor fel lehet venni! :)))

    VálaszTörlés
  18. Hú... Látom, nem csak nálam okoz problémát a helyhiány... Az idők folyamán, jobban szólva néhány év alatt akkorára duzzadt a gyűjteményem, hogy az amúgy is aprócskának nevezhető szobámba lassan már én se férek be... No, de ennek ellenére sem tudok leállni, gyűjtőszenvedélyem minden egyes újabb kötettel nagyobb lángra lobban... Csak győzzem pénzelni! XD
    Am nálam ritka az olyan, h egy könyvet többször elolvasok. Van sok, amit igen, de többnyire mindig van vmi új, ami jobban érdekel. :D Bár a képzeletbeli listám szinte naponta bővül vmi új "hú, ezt a könyvet is el akarom olvasni" kötettel. :D

    VálaszTörlés
  19. Az hogy többször olvasok el egy könyvet nem jellemző nagyon. Lehet nincsenek meg a megfelelő évtizedek távolságban és még "frissek". Amúgy is elég tisztán bennem maradnak a az elképzelt képek az olvasottakról, már nem izgulok ha újra olvasnám.:)) Tudnám melyik szobába hol, mit, kivel, mikor... Próbáltam többször is, de ahogy haladtam a könyvel fejben mindig 5-6 oldallal már előrébb jártam. Mondjuk már vártam mikor érünk oda a tisztásra például, mert ott lesz egy jó párbeszéd stb. :))

    Amit viszont többször is elolvasok azok a természettudományos, társadalomtudományos, vagy a szakkönyvek. Azok túl szárazak, és túl lexikálisak, hogy az mind meg is maradjon. Többször át kell futni ha éppen szükséges. :))

    VálaszTörlés
  20. Azért sajnos, én sem tudok "leállni"! :))
    Azért viszonylag sok új könyvet veszek, és általában sok új könyv várakozik elolvasásra...
    Vámos Miklóstól hallottam egyszer, hogy vannak könyvek, amiket 10 évente újraolvas, mert ahogy telik az idő, mindig mast lat meg bennuk.
    Nekem is vannak ilyen könyveim, amiket, ha nem is tizevente, de időről időre újraolvasok:
    Szabó Magda: Abigél
    Thomas Mann: Doktor Faustus
    Lev Tolsztoj: Anna Karenina
    Vámos Miklós: Apák könyve
    Nagy Gergely: Angst
    Nick Hornby: Hosszú út lefelé
    Sue Townsend: Adrian Mole
    Emily Bronte: Üvöltő szelek
    Nektek vannak ilyen könyveitek, amiket időnként újra előszedtek? :)

    VálaszTörlés
  21. van egy könyv. azt ahányszor nagyon rossz passzban van az életem el kell olvassam. abból annyi erőt merítek, hogy kell küzdeni és nem feladni. legalább 6x kiolvastam és még szándékozom. meg is látszik rajta :)

    jah a könyv pedig a A Kisdarázs Vivian Villamonttól.

    Egyébként van olyan könyv, amit szerintem érdemes újraolvasni, pont azért mert minden olvasásnál mást és mást jelenthet a könyv, mást lát benne az ember, vagy máshogy értékeli (ahogy változik egy-egy ember gondolkodás módja, úgy változik a könyvről alkotott véleménye is).

    csak az is nehéz, mert mindig van valami új :)

    VálaszTörlés
  22. Amit többször elolvastam, a tudományos vagy épp attól elrugaszkodó témákat feldolgozó könyveken túl, például Szepes Máriától, A Vörös Oroszlán. Ez az ami mindig elsőnek ugrik nem vitás a legjobb könyvek egyike amit olvastam.
    Nagyon szeretjük :)

    Ami még megfogott világában, mert pont olyan állapotban voltam, az Bogáti Pétertől, Az utolsó ember. Nagyon tetszett, akkor ott az a könyv telitalálat volt az akkori állapotomra. :)

    Aztán van Az embert tragédiája, és az Alkimista. Ezeket is eszméletlen jó írások, többször olvastam, óriásinak tartom őket, mind kettőt! :)

    Amit viszont 3 neki futásra sem tudtam elolvasni az egy remek író, Passuth László, egyik nagyon jó könyve, az Aranyködben fáznak az istenek. Irtó jó könyv nagyon tetszik, és érdekelne is.
    Raffaelo életét mutatja be, és enged elég részletesen bepillantani a kor szokásaiban, mindennapjaiba.
    Szerintem ez az aprólékosság is nehezíti, meg lehet mindig rosszkor álltam neki :)

    VálaszTörlés
  23. Anzsi! Jó téma!

    Merle: Francia história
    Jókai: Az aranyember
    Remarque: A diadalív árnyékában
    Coelho: 11 perc
    Tolkien: A gyűrűk ura
    Steinbeck: Édentől keletre
    Fable, P. Howard a jókedvért :D
    Meg egy csomó minden a listáitokból...
    Kíváncsi vagyok, kinek melyik lieblingem hogy tetszik majd :)

    VálaszTörlés
  24. Imádom a könyvesboltokat, az a sok szép könyv elvarázsol, de ha vásárlásról van szó, az első ami szóba jöhet,az a bookline.

    VálaszTörlés