2011. február 25., péntek

Hangos könyvek

Halihó

Angi társunk feldobott egy jó kis témát! A téma pedig a hangoskönyvek! Ti hogy álltok vele? Szeretitek-e a műfajt? Hallgattok ilyeneket? Hol és mit és mikor?

A játékunk ugye nem zárja ki a hangoskönyvet sem. Van köztetek olyan, aki valamelyik könyvét hallgatni fogja?

Idhren

15 megjegyzés:

  1. gondoltam nem írok először, mint rendező :) de nem bírom ki xD
    egy hangoskönyvem le van töltve, de még nem hallgattam meg.
    egy-egy angol könyvem hangoskönyvét le szoktam tölteni - főleg régen tanulás végett - és olvasás mellett hallgattam.
    de ez nem olyan, mint e-book reader erre nyitott vagyok...csak még nem álltam neki

    VálaszTörlés
  2. de aki nem szeret olvasni, annak mondjuk még tökéletesebb. egy világot egy-egy ilyen hangoskönyv fel tud tárni...

    VálaszTörlés
  3. még régen suliban hallgattunk angolul hangoskönyvet, hogy jobban megértsük a szöveget :) azóta nem :)

    VálaszTörlés
  4. Haha,30 évvel ez elött is akadt egy hangos könyvem, a papám :D Amikor náluk aludtam, minden áldott este lefekvéskor addig mesélt, amíg el nem aludtam. Hmm.. Jó persektíva, ha majd egyszer apa/papa leszek, hiszolvasni szeretek :)
    Nos a hangos könyvekkel hasonló a helyzet, ahogy hallgatom őket nagyon jó, csak sajnos jól el is alszok rajtuk :D:D
    Viszont nagyon jó ötletnek tartom őket, és eddig inkább idegen nyelvüeket keresgéltem. Guliver, Robinson Crusoe, Kisherceg... stb :)

    VálaszTörlés
  5. Én ilyen olvasás témában tök konzervatív vagyok, azt hiszem. Papíron jöhet szinte minden. Báááár régen, mielőtt a hisztéria elindult volna, vagy valahol máshol hallottam volna róla, a Kossuth rádióban fél 12-kor, a nem-tudom-milyen-nevű műsorban leadták Bridget Jones naplóját. Már akkor Udvaros Dorottya volt Bridget. Naaa, az tetszett! Akkor döntöttem el, hogy ha valahol meglátom a könyvet, tuti megveszem! Aztán persze a filmet is megnéztem Marc Darcy miatt... :)
    A másik mű, amit szintén a Kossuthon hallottam, Jókai Anna Ne féljetek. De ebből csak Tordy Géza hangja és a Villő név maradt meg. Nemrég rákerestem a gugliban Tordy Géza és Villő kettősére onnan derült ki az író neve és a mű címe. Viva la Gugli! :D
    Egyszóval a szkepticizmusom miatt még hangoskönyv-szűz vagyok :D

    VálaszTörlés
  6. Én is ilyen konzervatív típus vagyok, sőt talán még radikálisabban. Persze tudom én azt, hogy milyen fontosak az ilyen hangoskönyvek, mert pl a vakokhoz is eljuthat egy csomó minden. De kiver az ideg, amikor a vak csoporttársam azt mondja, hogy ő mennyire szeret olvasni, ami alatt azt érti, hogy hangos könyveket hallgat. Számomra ez nem olvasás és nincs is sok köze a könyvekhez. Kb mintha egy színházban eljátszott Shakespeare dráma DVD verziójára azt mondanánk: mozgó könyv. Az olvasás lényegi része veszik el. Az utólag égő szem, ami mindig emlékeztet, hogy milyen érzés késő éjszakáig olvasni... A görcsben álló kéz a könyv tartásától...

    Amikor pedig egy gyereknek olvasnak fel, az ugye teljesen más. Fontos, mert egyrészt példamutató a gyermek számára, hogy milyen fontos az olvasás. Másrészt személyes kapcsolatot jelent a két ember között, ami nagyon meghatározó lehet. Viszont ha én meghallgatok egy CDt, amin full idegen emberek mondanak el egy sztorit, akkor köztem és köztük semmilyen kapocs nem alakul ki. Nem fogok könnyes szemmel emlékezni, hogy jaj, a Faragó Lili, amikor felolvasta nekem azt a mesét...
    Nekem ez a véleményem.

    VálaszTörlés
  7. Azért szeretem a hangoskönyveket, mert olyan szituációkban is lehet őket hallgatni, amikor normális esetben nem vehet könyvet az ember a kezébe. Például mosogatás, takarítás, főzés közben: ezek a munkák nem igényelnek nagy koncentrációt, lehet mellettük még valami szellemi tevékenységet végezni. Ha nem ilyen mocsodék az idő, szeretek nagy sétákat tenni a városban, és közben is szoktam hangoskönyvet hallgatni. Így a testmozgás agymunkával is jár, és ettől jól érzem magam.
    Nekem nem igazán a könyvek külleme fontos, nem érdekel a papírszag, meg a dizájn, annak meg külön örülök, ha nem készül ki a szemem; sokkal fontosabb a tartalom. Ezért egyáltalán nem zavar, hogy az mp3-ban letöltött hangos dokumentumnak nincsenek kölső tulajdonságai. Egyes felolvasót pedig nagyon is szeretek a hangja alapján: nemcsak az ismert színészek, de a vakoknak szánt hangoskönyvek felolvasói között is vannak nagyon élvezetesen előadó emberek. Ide a legjobb példa az Ábel a rengetegben c. könyv felolvasója, Joó László, aki gyönyörű, ízes székely nyelven, sok humorral tolmácsolja Tamási Áron művét.
    Főleg klasszikus magyar irodalmat szoktam hallgatni, mert ezek érhetők el az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtárában: Babits elbeszéléseket, Mikszáth, Jókai regényeit... Hallgattam már izgalmas krimiket is, pl. Chandler: Asszony a tóban c. regényét.
    Már nagyon várom a tavaszt, hogy megint nagyokat sétálhassak, és közben hallgathassak valami jó könyvet!
    Az idegennyelvű olvasás nem okoz gondot, de a hangoskönyv más: túl nagy figyelmet igényel, hogy megértsem, ezért azt nem tudnám így sétálgatás közben. Ha meg csak ülök a fotelban, és olvasok, akkor általában papír alapút szoktam, mert közben szeretek zenét is hallgatni.
    A párbajban Kosztolányi Dezső: Pacsirta című regényét fogom hangoskönyvben hallgatni. Azért megszereztem könyvben is, mert ha írni akarok róla, egyszerűbb fellapozni részeket, mint az mp3-file-ban keresgélni.
    Végezetül idemásolom a MEK hangoskönyv gyűjteményének elérhetőségét, ahonnan ingyen lehet hangoskönyveket letölteni. Hátha valaki kedvet kap... :)
    http://mek.oszk.hu/keresesek/keresesf.phtml?formatum=MP3

    VálaszTörlés
  8. Anzsi!
    Sétálás közben simán lehet olvasni. Bár Budapest nem a legjobb terep, de Solton kiválóan kivitelezhető, főleg a Duna-partra menet. 3 km, sík, alföldi táj (ami spec. nekem soha nem tud unalmas lenni!) és mikor megérzed a vízszagot, mész még 5 percet, választasz egy kellemes fát és folytatod az olvasást. Vagy ha kicsit kalandozni szeretnél, megmászhatod a Szőlőhegyet (tengeszint feletti magasság 180(!!!)m). Ha ezt pl. szüretkor vagy bármikor hétvégén teszed, tuti van pár gazda a Pince-soron, aki megkínál a hegy levével, és hazafelé már simán zenehallgatással extrázod a kirándulást. És ha szerencséd van, akkor jó az énekhangod és tudsz is pár dalt, nótát kívülről, mert természetesen Te avanzsálsz át MP3-4 lejátszóvá... :D
    Ha gondolod, nyáron, ősszel bemutathatom, hogy is van ez faluhelyen :D (Mások is jelentkezhetnek, összehozunk egy blogpartit. Sátorozni kiválóan lehet a kertünkben)

    VálaszTörlés
  9. Én sem nagyon rajongok a hangoskönyvekért, bár túlságosan sokszor nem is volt hozzájuk szerencsém. Én mindenesetre ha már olvasni akarok, akkor jobban szeretem látni a betűket. Szeretek vissza-visszatérni egy egy jó részre, újra átolvasni, amit egy tekergetős hangoskönyvnél nehezebb megtenni. Ha meg már olyan helyzetben vagyok, hogy olvasni nem tudok, akkor jobban szeretek zenét hallgatni. Ettől függetlenül biztos, hogy jó a kezdeményezés, csak nem annyira nekem találták ki. :)

    VálaszTörlés
  10. Kata, én nem tudok sétálás közben olvasni, mert jó tempóban szeretek gyalogolni, és mert nézem a tájat! :)

    VálaszTörlés
  11. Hmmm, hát nem hittem, hogy ezt fogom mondani, de Angi, most meg lettem győzve általad! Igazából ahogy így magam elé képzeltem, hogy valami klassz kis helyen sétálok és közben a fülemben valami jó kis klasszikust duruzsolnak a fülembe. Lehet, hogy ilyen szituációban én is ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  12. Tényleg, Brigi? De örülök! Már megérte itt folyatnom az agyam! :)))))

    VálaszTörlés
  13. Mindenképp megérte, érdekes dolgokat mondtál. :D Nekem csak az a gondom, hogy a hangoskönyvre oda kell figyelni, és akkor mikor fogok a regényötleteimen ábrándozni? XD

    VálaszTörlés
  14. Igen, igen :) Nem tudom, eddig nem is gondoltam végig, hogy ezeket ki is lehet vinni a természetbe és hogy ez mekkora előny. Mert persze már az is nagyon jó, amikor egy parkban leülve olvasol, de valamiért a hangoskönyvvel kapcsolatban csak az volt bennem, hogy hú, ezt beülsz a szobába és ahelyett olvasod, hogy egy könyvet a kezedbe vennél.

    VálaszTörlés
  15. Én próbálkoztam már hangoskönyvvel, mert én is azt gondoltam, hogy milyen klassz, mert tudom hallgatni főzés, mosogatás, stb. közben. Nem úgy lett, sajnos nagyon sokszor elkalandoztam, és azon kaptam magam, hogy nem tudom hol tartunk :( Így elég sokáig tartott, mert többször meg kellett hallgatnom egy-egy fejezetet. Azért a párbajra bevállaltam mégis. Lehet, hogy ezt is gyakorolni kell XD

    VálaszTörlés