2014. december 11., csütörtök

Rick Riordan: A villámtolvaj (Percy Jackson és az Olimposziak 1.) (by Mayya)

Részlet a fülszövegből:


A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint.
Ki ne kapná fel a fejét egy ilyen mondatra? Ettől a két rövid, de velős
mondattól ezer és ezer kérdés merül fel az olvasóban már az első pillanatra. Imádom. Figyelemfelkeltő, hatásvadász, izgalmas, humoros. Íme egy idézet, alá Percy Jackson, hogy mindezt alátámasszam:


Adódott egy kisebb balesetem a forradalom egyik ágyújával. Nem is az iskolabuszra céloztam, mégis kicsaptak.”

Nézzük hát, mit lehet tudni arról az emberről, akinek a fejéből Percy és szarkasztikus mondatai kipattantak. ( Igen, akárcsak Zeusz és Athéné esetében. )

Rick Riordan amerikai regényíró, angol és történelem szakos tanár - innen is hatalmas HAPPY BIRTHDAY! neki, ugyanis idén töltötte be 50. életévét június 5-én, - aki 2002-ben megkapta a Mestertanár-díjat. Hát, tőle lehet, hogy én is nagyobb örömmel tanultam volna…
Főleg, ha tanárként is olyan utánozhatatlan humorral dolgozik, mint íróként.

A könyv címe: A villámtolvaj, bár minket most a sorozat cím érdekel jobban: Percy Jackson és az olimposziak.
A Percy Jackson olyan átlagos amerikai/angol név, ami önmagában nem keltené fel az ember figyelmét, bár találgatásra ad okot. Bennem felmerült, hogy a Percy a Percival, a Perseus vagy a Pearce, esetleg Pryce becézése-e? Hála az isteneknek, erre is választ kapunk.
 
Az olimposziak szóval kapcsolatban több mindenre is asszociálhatunk.

1.     Először is ott van az Olümposz, ami Görögország legmagasabb hegysége. A görög mitológia szerint itt, az Olümposz legtetején van az istenek örök lakhelye.
2.    Ott van még az olimpia, mint a sportversenyek királya, aminek születése szintén a hegyhez illetve a görögökhöz köthető. Erről már mindenki hallott, aki legalább 5 éves.
3.  Személyes kötődésem ehhez a szóhoz pedig az, hogy az Olympos üdítő italt, ami mellett sokszor elmentek bevásárlás közben az én kedves – vagy nem is annyira kedves – szülőfalumban gyártják, ez pedig Nyárlőrinc. Na, ennyit rólam, most vissza a könyvhöz.

Ha még mindig nem jöttetek volna rá, honnan a francból is ismerős nektek annyira ez az egész – istenek, hegyek, mitikus lények, mondák és hősök, - elárulom, hogy valahol a 9. osztály elején bele kellett (volna) botoljatok ti is Homérosz valamelyik fantasztikus művébe: az Íliászba, vagy az Odüsszeába. Ármányok, intrikák, amiket az író olyan páratlan stílussal tálal, ami letehetetlenné teszi a könyvet.

Röviden a tartalomról:

Percy Jackson azt hiszi, megőrült, amikor az algebratanárnője egy kirándulás során valami undorító szörnnyé változik át és megtámadja őt, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megöli. Percynek sikerül megmenekülnie, de a kalandok sora csak most kezdődik.
A görög mitológia szereplői, rém és hős alakjai egyik pillanatról a másikra kezdenek megelevenedni Percy szeme előtt. Megküzd a Minótaurusszal, a legjobb barátjának patái nőnek, és Mr. D. a nyári tábor mogorva, szerencsejáték függő igazgatója sem az, aminek látszik. Percynek hirtelen rá kell ébredni, még ő maga sem az, aminek látszik, ennek következményeként pedig, olyan küldetést kap, ami semmiképp sem emberi.
Ne rémüljetek meg! Nem kell előkapni a garázsból az ezer éves, poros tankönyveket, vagy a wikipédián keresgetni. A történetben Rick Riordan olyan bravúrral keveri a mitológiát és a hétköznapi valóságot, hogy fel sem tűnik, itt bizony egy történelem lecke részesei is vagyunk.
Utánozhatatlan párbeszédek, vicces jelenetek, izgalmas fordulatok – kell-e még valami egy tökéletes kikapcsolódást nyújtó könyvhöz? A szereplők élethűek, szerethetők, a helyszínek látványosak, az akció jelenetek alatt tövig rágjátok a körmötöket. Nem kell megijedni, a misztikum itt nem zavaró plusz, hanem a minden oldalon megjelenő újdonságot biztosító tényező.

A könyvből 2010-ben bemutatott fantasy-kalandfilm készült, melynek cím szereplője Logan Lerman, de olyan jól ismert színészekkel is találkozhatunk, mint Pierce Brosnan vagy Uma Thurman.

A folytatást 2013-ban mutatták be, a könyvvel azonos, Szörnyek tengere címmel.
Összességében nálam mindenképp: 5*

Percy újabb mondatával zárnám az olvasónaplómat, mert úgy gondolom, ez a pár sor tökéletes átadja az egész könyv hangulatát:

 „– Zeusz megöl! – tett kedves ígéretet. – Hádész kitépi a lelkedet!
– Mind a kettő vescere bracis meis! – kiáltottam.
Hogy miért pont latinul közöltem, hogy mindkét főgóré olimposzi puszit nyomhat a fenekemre, arról fogalmam sincs.”

8 megjegyzés:

  1. Érdekesnek tűnik... lehet, hogy felkeltetted az érdeklődésem? Az a baj, hogy én a filmet láttam, és hát az.... elég gyenge volt szerintem. Ezért egyből leírtam a könyvet is, hogy ez 12 éveseknek szól. Ezek szerint nemcsak nekik?

    VálaszTörlés
  2. Hát, én vállalom, hogy 23 évesen is nagyon megfogott a könyv és az egész sorozat!
    Talán már a molyon is hallható/olvasható volt azon véleményem, hogy hiába próbálkoznak a könyv adaptációkkal a filmesek - gondolom a bevétel növelés érdekében - valahogy sosem jön nekik össze igazán. Hogy miért nem?
    Erre egyszerű és nagyszerű válaszom ez.
    Mert unalmas.
    A film eléd rak mindent készen. Karaktereket, jellemeket, cselekményt, helyszínt. Míg olvasás közben mindezt neked kell elképzelned - használni a fantáziád, ami mint tudjuk, korlátlan, - és ez érdekes, izgalmas, megunhatatlan. A legtöbben ezért szeretnek olvasni. Nincs határ. De komolyan.
    Míg egy filmnek meglehetősen korlátozott lehetőségei vannak, térben, időben, helyszínben stb...
    Ne írd le ezt a könyvet a film alapján! Hatalmas hibát követnél el. Hidd el, élvezetes, szerethető, még felnőtt fejjel is. Ajánlom ezt a könyvet jó szívvel, de vigyázz, mert beszippant, és akkor nem fogod tudni letenni! :)

    VálaszTörlés
  3. Lehet hogy jövőre teszek majd vele egy próbát. :) Ha beszippant, az nem baj, sőt annál jobb, mert nagyon szeretek letehetetlen könyveket olvasni!

    VálaszTörlés
  4. Persze, ki ne szeretne? Mindenesetre én kissé megjártam vele, mert felfaltam az első három könyvet, és most a negyedikre sehogy sem maradt fedezetem :D A férjem szerint kimerítettem az évi könyvkeretemet, és akárhogy nyávogok neki, h csak ezt kérem karácsonyra, naaaaaa apa...... kérlek, kérlek, kérlek, ő hajthatatlan :S Ezért nem bírom kivárni az új év kezdetét! Karácsony? Ajándékok:? Fenyőfa? Kit érdekel.... új évet akarok és új könyveket!!!!!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Ja értem, anyagi szempontból tényleg nehéz ügy... :) Nekem szerencsére elég olvasatlan könyvem van most felhalmozva, meg sokmindent e-bookként olvasok, ami olcsóbb (és idén még kölcsönözni is ingyen tudok angol nyelvűeket). Meg anyósjelölttől rengeteg könyvet kölcsön tudok kérni, neki eszméletlenül sok könyve van. :)

    Szorítok, hogy karácsonyra meglágyuljon a férjed szíve és megkapd tőle a negyedik részt! ;)

    VálaszTörlés
  6. Hát, reméljük a legjobbakat! Azért a biztonság kedvéért elejtettem a szüleim előtt is, h Percy Jackson negyedik részéért annyira fáj a szívem... én kis számító :)

    VálaszTörlés
  7. Én idén olvastam végig az első sorozatot (Percy Jackson és az Olimposziak), pedig 26 vagyok. Sikerült nagyon rácsavarodnom :) Filmek valami tragikusak adaptációnak, de különválasztva a könyvtől egész élvezetesek :))

    Tetszett az értékelésed Mayya :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy elolvastad, és örülök, hogy tetszett. Mivel még új nekem ez a párbaj és olvasónaplós dolog, kissé félve nyúltam hozzá. De aztán rájöttem, hogy mennyire jó terep ez kifejteni a véleményem, és leírni olyan dolgokat is, amit esetleg a molyon idő és/vagy kedv hiányában kihagyok. Ott általában a könyv után rögtön írok egy kritikát és kész, ezzel - általában - lezárul a kapcsolatom az adott könyvvel. Itt viszont volt időm gondolkodni rajta, mit írhatnék, mennyit és hogyan, és reménykedtem, sikerül valami színvonalas dolgot alkotni. :)
      A filmekkel kapcsolatban tökéletesen egyetértünk, és biztosíthatlak, én is teljesen odavagyok ezért a sorozatért. Nagyon várom, hogy megkaparinthassam a negyedik részt is :)

      Törlés