2014. december 4., csütörtök

Dmitrij Bikov: ZsD, avagy kie Oroszorszag? (by bighairman)

Az orosz irodalmat nagyon szeretem. A klasszikusokbol csak a nagyon kotelezoeket olvastam el, rajongasom az ezen kivul elolvasott orosz szerzok muveinek koszonheto. V. Pelevin, V. Szorokin, V. Vojnovics, J. Zamjatyin, a Sztrugackij fiverek es meg sok mas korabban szovjetnek vagy mar orosznak nevezett iro konyven ragtam mar at magam.

Ugy gondolom hogy legkor, atmoszfera teremtesben verhetetlenek, keves parjuk akad. Nagyon kepletes es konnyen beleelheto helyzeteket tudnak szereploiknek kivalasztani...

Dmitrij Bikov komyve is tovabbviszi ezt a hagyomanyt. A hosszu konyveknel en altalaban a muvek elejet nagyon szeretem, a kozepe utan kicsit leul a kedvem, aztan amikor mar csak 50-100 oldal van hatra akkor elszontyolodok, hogy de kar, ugy olvasnam meg tovabb.

Kulonos egy Oroszorszagban jarunk. Haboru dul, a varegok es a kazarok igyekeznek egymast legyurni. Emellett a szinen vannak meg a ZsD-k, akik tobbszor azonossa valnak a kazarokkal, de igazabol a ZsD-k mindenhol es mindenben ott vannak. A ZsD a vasut, amit megeszel, amit szeretsz, amit utalsz, ami ellen es amiert kuzdesz. Egy kicsit mindegyik, de igazabol egyik sem.

Olyan Oroszorszag ez, ahol a torzsokos lakossag legendai, regei a vilag mozgatorugoja, de neha-neha a valosag is szerephez jut es folyamatosan ott lapul a megvalaszolt megis megvalaszolatlan kerdes: kie is Oroszorszag?

A tortenet tobb szalon fut, mindegyik szalon egy par - akik akar ellentetes oldalon is allhatnak -, eletebe nyeruk betekintest, akik mind egy bizonyos pont fele haladnak mas-mas indittatasbol. Nagyon sok a leiro, elmelkedo, filozofalo resz, igyekezve megvalaszolni a kerdest. Kifejezetten elvezetes volt olvasni, hogy egy ilyen egyszerunek tuno kerdest bizony nem is olyan egyszeru megvalaszolni. A karakterek elete nehol keresztezi egymast es nem meglepo modon ugy bonyolodnak a szalak ahogy en legalabbis nem vartam volna.

Szerintem ez egy fantasztikus konyv, egy percig nem vagyok meglepodve hogy Oroszorszagban hatalmas vitakat gerjesztett, hiszen parodia, szatira, kimeletlen tarsadalomkritika, lelki korkep es mellesleg meg valahol az igazsag is ott lapul a sorok kozott, mikent az a regeknel szokas. A szerzo elott emelem kalapom, latszik, hogy eveken at keszult a mu.

Ha szeretnetek betekintest nyerni az orosz neplelekbe, akkor innen informalodjatok. Persze nem art ha egy kicsit ismeritek az orszag XX. es XXI. szazadi tortenetet, illetve nem riadtok vissza 742 oldaltol.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése