2015. november 22., vasárnap

Statisztika 3.0


A több éves hagyománynak megfelelően idén is készítettünk statisztikát mindazon adatokból, amiket ki tudtunk szipkázni a listáitokból, mert... a statisztikák mindig érdekesek. Íme:

Fiú-lány arány:
Továbbra is elmondhatjuk, hogy a házimunka és a gobelinhímzés mellett a Párbaj is nőuralommal rendelkező terep. A sok bátor leányzó mellett mindössze 3 hős lovag vágott bele a viadalba, ami az 54 jelentkezőnek mindössze 5,5%-a, ez egy picit rosszabb még a tavalyi 7%-nál is. Hajrá, uraim, legyen a teljesítők között jobb az arány!

Blog vs. E-mail:
A tavalyihoz hasonlóan ismételten többen éltek az e-mailben küldés lehetőségével. 9-en választották ezt a verziót, ami az összes jelentkező ~11%-át jelenti; ez 4%-kal kevesebb, mint legutóbb. A blogos megoldás mellett 45-en tették le a voksukat. Volt, aki jelezte, hogy bár megpróbálkozik a bloggal, de később, ha mégsem válik be számára, marad mégis az e-mailes küldésnél, és olyan is akadt, aki ugyan blogon fogja vezetni a naplóit, ám biztosított minket róla, hogy a Párbaj vége előtt e-mailben is elküldi őket egyszerűsített formában, hogy a teljesítők közös dokumentumába a megfelelő képmennyiséggel kerüljön.

Listák:
Szokás szerint kíváncsiak voltunk arra is, milyen listákkal indultatok a versenyen. El kell mondanunk, idén is sokan bátrak voltak, hiszen a legtöbben 11 könyves listával indultak (26 -48%), második helyen a 7 könyves listások (15 – 28%) állnak. Az új lehetőségre, a molymenüre kicsit félve vállalkoztatok, de azért az is több molyocska fantáziáját megragadta, összesen 13-an készítettetek menüs listát. (A menü – 11 könyv: 9, 17%; B menü – 7 könyv – 4, 7%). Összesített arányban amúgy ismét nem változott a 11 könyvet vállalók száma (41 – 75%) a 7 könyvet vállalókhoz képest (14 – 25%).

Olvasott könyvek nyelve:
Idén A és B listát együttvéve, de a Jokereket nem számolva 872 könyvet vettetek fel a Könyvmoly Párbaj listáitokra. Ebből 787 magyar és 82 angol nyelvű kötet. Az angol kötetek közül 43 db szerepel A listákon, míg 39 B listákon. A legtöbb idegen nyelvű kötetet bevállalók ezúttal Nick és Ginny voltak, akik fejenként 14-14 angol művet írtak fel - Nick 9-et az A listára, 5-öt a B-re, míg Ginny 8-at az A listára, 6-ot a B-re. Ezúttal is voltak különleges választások: anaamphetamin - ugyan csak B listára, de - felvett a Párbajos könyvek közé egy magyar-angol kétnyelvű kötetet, nicolekitti egy olasz művel indította az A listáját, míg Nalina becsempészett egy spanyol nyelvűt a B listájára. Fontos megemlíteni, hogy a Jokereket az olvasott könyvek nyelve esetén azoknál sem vettük figyelembe, akik esetleg előre megadták, hisz ezek menet közben még változhatnak, így nem adnának hiteles eredményt.

Legnépszerűbb író
Idén nagyon szoros volt a verseny a legnépszerűbb író címért, de végül sok kicsi és nagy varázsló kedvence, J.K Rowling került ki győztesen, aki 8 párbajozó listájára került fel összesen 9 könyvvel, ez az 518 könyv 1,7%-a. Szorosan mögötte versengenek a második helyért Neil Gaiman, aki 7 listán szerepel, összesen 8 könyvvel, valamint Dan Wells és a tavalyi harmadik helyezett, James Dashner is, akiket szintén nyolcan fognak olvasni az idén. A harmadik helyezett Rick Yancey, a népszerű YA-szerző, akit az idei versenyben 7 párbajozó tett listára.

A tavalyi győztes, Stephen King idén a negyedik helyre csúszott vissza, öten tették listára, közülük Tekla mindjárt két könyvet is választott tőle. A tavaly szintén népszerű John Greent szintén öten, Jodi Picoult-t viszont csak  hárman választották összesen négy könyvvel.

Legnépszerűbb könyv:
Néztük azt is, melyik regényt hányszor tettétek listára. Idén magasan Rick Yancey YA regénye Az ötödik hullám nyert (összesen hétszer került listára), nyilván az érdeklődésnek lehet némi köze a januárban debütáló filmadaptációhoz is. A dobogó második fokát Andy Weir népszerű, idén mozivászonra került sci-fije, A marsi foglalta el (5 listán szerepel), a harmadik pedig a szintén idén filmadaptációt kapott Tűzpróba James Dashnertől (4 lista). Ez a regény tavaly is harmadik volt, bár akkor ehhez a teljesítményhez elég volt eggyel kevesebb beválogatás is.

B lista
A párbajozók nagy része idén is bebiztosította magát a győzelemre! Az 54 könyvmoly közül mindössze 9-en nem készítettek B listát, ez a versenyzők 16,6%-a. Az okok között most leginkább az szerepelt, hogy mindenki olyan könyvet választott, ami már rég várólistán, és idén tutibiztos elolvassa.


Szokás szerint várjuk a véleményeteket kommentben, illetve ha van valami kreatív javaslat, milyen statisztikákat szeretnétek még, akkor se fogjátok vissza magatokat! :)

Lanatie, Kerol & WildWorld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése