2011. március 2., szerda

Könyvajánló WildWorldtől

Dan Brown: Az elveszett jelkép
Ha egy szerzőtől a sokadik könyvet olvassuk, akkor nehezen kerülhetjük el, hogy előítéleteket formáljunk. Így jártam én is ezzel a könyvvel, ami azonban minden elvárásomnak megfelelt, sőt, jóval többet nyújtott, mint számítottam rá.
Eleve úgy indultam neki a kötetnek, hogy én már mindent tudok Dan Brownról, az első pillanatban látni fogom, hogy ki valójában a hunyó, és nem tud majd nekem semmi újat mutatni. Ehhez képest rendesen leesett az állam.
A sztori dióhéjban: Robert Langdon, kedvenc szimbólumkutató professzorunk ismét telefonhívást kap, amiben ezúttal semmi rejtélyes nincs, legfeljebb különös, hogy az utolsó pillanatban kérik föl egy, a Capitoliumban tartandó előadásra. Rohan, hogy időben odaérjen, ám az alig leplezett unalommal bámuló fontos emberek helyett egy baljós üzenet várja: barátja és mecénása, Peter Solomon levágott, teletetovált keze. Langdon egy módon mentheti meg a férfit: ki kell deríteni a barátja elrablójának egy titkot, azaz meg kell fejtenie a legendás szabadkőműves piramist. Ami a derék szimbólumkutató tudomása szerint nem is létezik…
Természetesen nem hiába része ez a kötet egy többé-kevésbé összefüggő sorozatnak: azok az elemek, amiket szerettünk az eddigi Langdon-történetekben, ebben a könyvben is megtalálhatók, de ezek is szolgálnak néhány meglepetéssel. Maga a főszereplő is hiába ugyanaz a személy, mégis igen érdekes arcát mutatja. A prof felett sem szálltak el ugyanis nyomtalanul az előző rész óta eltelt évek, szemmel láthatóan kezd megöregedni. Ez főleg abban tűnik ki, hogy jóval megfontoltabb, mint zsenge ifjú korában, és ebben a részben jóformán állandóan tamáskodó álláspontra helyezkedik. Kitartó ellenkezése csak azért nem válik unalmassá, mert ellensúlyozza egy kitűnő, izgalmas személyiségű női főszereplő, aki sokkal inkább a társa, mint az eddigi karakterek.
A rejtélyt ez esetben a szabadkőművesek szolgáltatják, ami nagyon okos választás, mert róluk biztosan tudjuk, hogy léteztek, de csak gyanítjuk, hogy most is működik-e a szervezet. Ebben a részben is megfordul a polgárpukkasztásnak szánt vallási jellegű kérdés, ezúttal az ember istenné válását feszegeti a könyv. Mint rendes katolikus, arra számítottam, hogy ezt nem fogom megúszni egy alapos felháborodás nélkül, de a fantasztikus befejezés elűzte minden kételyemet, és sértődési szándékomat. Egyszerűen tökéletes volt.
Ha egy jó Dan Brown-könyvre vágysz, igazán tudom ajánlani a kötetet, ami szerintem színvonalában simán veri A Da Vinchi-kódot, és legalább olyan élvezetes olvasmány, mint az Angyalok és démonok. Ne felejtsd el olvasás közben, hogy semmi sem az, aminek látszik, de ne szomorkodj, ha nem jössz rá a rejtély megoldására, hiszen az író igazi profi, és egy profitól nem szégyen veszíteni!

10 megjegyzés:

  1. Megjegyzem ezt is! Tetszik az összefoglaló. Bár én csak a Da-Vinci kódot olvastam (őt mondjuk egy este és éjszaka alatt). A nagy hisztéria miatt aztán kicsit leálltam a Dan Brown vonallal. Úgy érzem, kész vagyok a folytatásra... Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Ez nekem listas konyv! Ugyhogy csak ovatosan olvasom az irasod! De azert koszi! :)

    VálaszTörlés
  3. OKata: Az a vicc az egészben, hogy A Da Vichi-kód nem is a legjobb könyve. :D Az Angyalok és démonok szerintem ezerszer jobb, Az elveszett jelkép szintén, de én A megtévesztés fokát is jobban szerettem. Egyedül a Digitális erőd nem olyan meggyőző, de azért nagyon élvezetes olvasmány. Szerintem érdemes a szerzőtől olvasni, mert még okozhat pár átizgult éjszakát (én ennek a könyvnek a tetőpontjánál sikítófárszban törtem ki az éjszaka közepén XD).

    angicsek: Igyekeztem tekintettel lenni a listásokra, és nem raktam bele spoilereket. Igazából, ami a cselekményről benne van, az a hátsó borítón is szerepel, a többi csak eszmefuttatás a részemről. :D

    Ha valakit érdekel, akkor amikor utánakerestem a könyvnek, kiderült, hogy már forgatják a filmváltozatot, természetesen Tom Hanks fogja játszani a főszerepet, mint eddig mindig. :D Én kíváncsian várom, mert szerintem A Da Vinchi-kódnak eltolták a filmfeldolgozását, az Angyalok és démonoké viszont jóformán tökéletesen olyan lett, amilyennek elvártam. :)

    OFF: Egy technikai kérdés: ha írnék máskor is nem listás könyvemről ajánlót, azt is elküldjem? Nem akarom teleszemetelni a blogot, de ha kíváncsiak vagytok a roppant izgalmas olvasási életemre, akkor szívesen megosztom veletek...

    VálaszTörlés
  4. Kérem jegyzőkönyvezni: Egy igen szavazat az OFF kérdésre :)

    VálaszTörlés
  5. Sziasztok!
    Nekem is jobban tetszett az Angyalok es demonok, mint a Da Vinci kod!
    Es Wildworld, kivancsian varom a nemlistas ajanloidat itt! :)

    VálaszTörlés
  6. Én olvastam minden eddig megjelent könyvét, úgyhogy Az elveszett jelképet is. Nekem mondjuk annyira nem jelentett nagy meglepetést, de ennek ellenére igazán élveztem, úgyhogy én is ajánlom mindenkinek.
    A filmek nagyon jók voltak, meg is lepődtem, mert nekem általában nem tetszenek a könyvből készült filmek, vagy lényeges momentumot hagynak ki, vagy összekuszálják a történetet, de a Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok egész jó lett. Úgyhogy kíváncsian várom az újabb feldolgozást. =)

    VálaszTörlés
  7. Tanja: Nekem azért sok szempontból más volt, mint amire számítottam. :) Jó értelemben más. Egyáltalán nem az eddigiek másolata.

    Kösz, gyerekek, akkor ha a főnökség áldását adja rá, akkor néha jelentkezem az ajánlóimmal. XD A következő mondjuk mindenképpen egy listás könyv lesz.

    VálaszTörlés
  8. Ha a főnökség alatt minket értesz, akkor természetesen áldásunkat adjuk. Viszont nyitunk neked egy oldalt.

    VálaszTörlés
  9. Rendben, akármit jelentsen is ez. :D Na jó, ennyire nem vagyok hülye a számítástechnikához, csak blogot nem csináltam még soha...

    VálaszTörlés
  10. Én még semmit sem olvastam tőle, pedig a Da Vinci kódra már régóta kíváncsi vagyok. Viszont akkor ezek után a többi könyvét is listára teszem :)

    És nekem is tetszett a leírásod :)

    VálaszTörlés