2015. október 24., szombat

Személyes kérés

Kedves mindenki!

Mivel ez egy személyes jellegű bejegyzés lesz, szeretném az elején leszögezni, hogy ezt most nem közösen írtuk, akinek problémája van a tartalmát illetően, nekem címezze a válaszát, ne a szervezőknek együttesen. Köszönöm.

Sokat gondolkodtam azon, pontosan mit és hogyan kellene, kellene-e egyáltalán írnom, még aludtam is rá egyet, hogy ne indulatból tegyem, de arra jutottam, hogy nem szeretném szó nélkül hagyni a dolgot. Röviden: egy kéréssel szeretnék fordulni a Párbajos közösséghez. Azok kedvéért, akik nem kíváncsiak a részletekre, esetleg nem szeretnek hosszabb bejegyzéseket olvasni, le is írom rögtön a kérés lényegét. Szeretnék megkérni mindenkit, aki úgy érzi, a Párbaj ötlete támogatandó, mindenkit, aki szereti a Párbajt és mindenkit, aki nem sajnál rá egy megosztást, ezen felül még a moly.hu-nak is tagja, az ott létrehozott eseményre való jelentkezésével vagy egy karcban történő közzétételével népszerűsítse a Párbajt a figyelői, ismerősei körében.

Aki a hosszabb verzióra is kíváncsi, olvasson tovább, akit nem érdekel a dolog miértje, de szívesen megtesz ennyit a Párbaj érdekében, annak előre is szeretném megköszönni a támogatását.

És akkor az indoklás…
Történt a héten, hogy miután elindítottuk a 6. Könyvmoly Párbajt, és kicsit összeszedtük magunkat, létrehoztuk a szokásos „reklámfelületeket”, hogy minél többeket elérjen a játék, és senki ne maradjon le róla, aki szívesen csatlakozna. Ezen célokból jött létre a Facebook esemény és a moly.hu esemény is. Azonban a lelkes kezdést a tegnapi nap során egy kevésbé lelkes üzenet törte meg, amelyet a moly.hu egyik adminisztrátorától kapott WildWorld, aki az eseményt létrehozta. Három üzenet született a témában, ezeket változtatás nélkül, de a nevek cenzúrázásával közlöm:

„Szia! 
Rejtettem az eseményedet, mert se nem program, se nem ajándékozás, így nem fér bele egyik kategóriába se. Nem olvastam végig, de kihívásként nem akarod meghirdetni inkább? Vagy csak sima karcként? 
Szép napot! 
*admin*”

„Kedves *admin*! 
Nem érzem jogosnak a kritikádat, különösen úgy, hogy a saját bevallásod szerint nem olvastad végig azt, hogy miről van szó. Tény, hogy a hagyományos értelemben nem program a Párbaj, hiszen élőben nem találkozunk, azonban az év során számos kisebb eseményt magába foglal, amiknek egyike tavaly például egy karácsonyi ajándékozás volt, a hagyományt idén is szeretnénk folytatni.
Ezen kívül nem látom be, hogy lenne a céljaink kommunikálásnak jobb fóruma, mint az esemény. Molyos kihívásnak nem szeretnénk meghirdetni, hiszen az azt a látszatot keltené, hogy molyon keresztül lehet teljesíteni, ami nem igaz. A karc pedig azért nem elég, mert az eseményt egész évben használni szeretnénk a molytag jelentkezőkkel való kapcsolattartásra, tehát szükségünk van egy listára a fent említett jelentkezőkről.
Mellesleg, tavaly is ugyanígy hirdettük meg ezt az egészet, és akkor nem volt belőle gond.
Kérlek, a fentieket figyelembe véve állítsd vissza a láthatóságát az eseménynek!
Üdv, 
*WW*”

„Tájékoztatásnak szántam, nem vitaindítónak. A jelenlegi szabályok alapján nem fér bele az esemény kategóriába, az elmondottak alapján sem, sajnálom. Ez nem az én véleményem, hiába támadsz nekem, ezek az oldal felhasználásának szabályai, amiket neked is be kellene tartanod. 
A tavalyi eseményed is rejtve lett tavaly, sajnálom, hogy erről nem kaptál külön tájékoztatást. Nem mindenki tud mindig odafigyelni erre.”

Hogy ki hogy viszonyul ezekhez az üzenetekhez, döntse el maga, én személy szerint egyrészről felháborítónak tartom mind az utolsó levél stílusát, mind a tényt, hogy egy „mezei” felhasználónak a jelek szerint – annak ellenére, hogy a tartalmak feltöltésével, javításával hozzájárul az oldal épüléséhez – az ég világon semmi beleszólása nincs az adminisztrátorok döntésébe, akkor sem, ha esetleg nem érzi jogosnak vagy szükségesnek az adott intézkedést. Másrészről viszont mélységesen elszomorít a tény, hogy annak ellenére, hogy egy könyves közösségi oldaltól azt várnám, szívvel-lélekkel támogatja az olvasás népszerűsítésére irányuló megmozdulásokat, nem hogy a támogatásnak teljes hiányát tapasztaljuk, még gátolják is az eseményt abban, hogy minél többekhez eljusson az esemény által. Négy éve vagyok a Párbaj szervezője, ennek ellenére az idei nyeremények összeszedésénél komolyan aggódtam, van-e olyan értéke a játéknak könyves körökben, hogy sikerüljön kicsit komolyabb ajándékokat is szerezni a nyerteseknek. Óriási megkönnyebbülés és kimondhatatlan öröm volt, hogy a Fumax kiadó, a Maxim kiadó és az Alexandra Könyváruház szerint van. Keserű pirula ezek után, hogy a moly.hu nem így látja.

Mindent egybevetve úgy döntöttem tehát, nem fogjuk megszüntetni a molyos eseményt, nem fogunk helyette karcot vagy kihívást készíteni, inkább rátok, Párbajos közösségre bízom magunkat. Ha számotokra megér a Párbaj egy megosztást, hálás leszek érte, ha megteszitek, de ha nem, természetesen nem fog lesújtani rátok Damoklész kardja. Hogy népszerűsítitek-e valamilyen módon a játékot vagy sem, nem befolyásolja a Párbajban elért eredményeiteket, nem kémkedek senki után, és persze nem ugrok senki torkának akkor se, ha nem ért egyet a személyes véleményemmel. Lehet, hogy sokan tartotok majd ettől makacsnak (tény, az is vagyok), sokan vélitek majd úgy, hogy ez csak felesleges dacosság, de számomra ezek az évek alatt egyszerűen túl fontossá vált a Könyvmoly Párbaj ahhoz, hogy egy ilyen dolgot szó nélkül hagyjak.

Köszönöm mindenkinek, aki végigolvasta, és külön köszönöm azoknak, akik valamilyen formában támogatják, népszerűsítik a játékot.

Szeretlek titeket, Párbajosok! <3 :)

Lanatie

6 megjegyzés:

  1. Tudom, már ezzel sem felelek meg a közösségi irányelveknek, de úgy érzem, hogy az utóbbi időben erősen a "primus inter pares"-elv érvényesül a moly.hu-n. Ha nem vagy elég közel a tűzhöz, mindig csak a rövidebbet húzhatod.

    Mindenesetre nem értem a moly.hu döntését és nem is értek vele egyet. Nagyon jó kezdeményezés a párbaj, könyvek olvasására csábít, innentől fogva szerintem mindegy, hogy eseményként vagy kihívásként hirdetitek meg...

    Sok sikert hozzá jövőre is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük! :) Igen, nekem is ez az érzésem az utóbbi időben, és ez nagyon nem jó.

      Törlés
  2. Hűű, ez már nagyon gáz, főleg a második üzenet.
    Kezdhették volna azzal, hogy felhívják a figyelmed a hibákra s megkérjenek a javításra, nemhogy egyből rejtik. Ez baromság. A második üzenet stílusától pedig leesett az állam. S az a dúrva, hogy nem először találkozom ezzel a stílussal az adminok részéről. Szerintem nem mi kellene eleget tegyünk az ő igényeiknek, hanem ők a mieinknek, elvégre miattunk csinálják az egészet - a könyvmolyokért, akiknek szükségük van egy közös platformra. Az, hogy sok szabályzatmódosítást vezetnek be anélkül, hogy egyáltalán valamilyen felmérést végeznének a molyok között arról, hogy mennyire igénylik a változásokat... Hát az ilyen vitákat/félreértéseket eredményez.
    Kicsit visszavehetnének legalább a stílusból, amiben közölnek dolgokat, mert lassan elmegy a kedve az embernek a molytól...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem rég kaptunk üzenetet róla, hogy az ezt a bejegyzést tartalmazó karcunkat (amiben egyébként a bejegyzés linkje szerepelt csak, semmi plusz kiegészítés), rejtették a következő megjegyzéssel:
      "Sajnáljuk, hogy rossz tapasztalatokat szereztél a Molyon, mégis arra kérünk, hogy ne hangold ezzel a közösséget. Kérj megoldást az Üzenet a Molynak oldalon keresztül, vagy írd meg javaslataidat a Metán (mindkettőt a jobb felső menüben található Infó pont alatt érheted el). Ezt a tartalmadat rejtettük."
      Ezek után nekem például végképp elment tőle a kedvem... Elég szomorú, hogy kulturált, ámde csalódott véleménynek nincs helye az oldalon. :)

      Törlés
    2. Hűű, nagyon dúrva. A hat szavas zónában láttam mindig, hogy az egyik figyelmem vitákba keveredik az adminokkal a szabályaik miatt... És annyira ellentmondásos az egész - a könyvek korlátlanságot jelentenek, nem? Miért korlátoznak azok, akik osztoznak velünk ebben az életmódban? Mivel jobbak ők? Nem értem. Nagyon fura felfogásuk van, amivel falat építenek közöttük és az "egyszerű" molyok között...

      Törlés