2015. február 15., vasárnap

Isaac Asimov: Alapítvány (by Xinti)

Elsősorban megemlíteném, hogy ez a 19 részes Alapítvány-Robot-Birodalom univerzum 15. könyve. A történetek valóban összefüggenek, ám külön-külön is megállják helyüket. Én valamilyen oknál fogva ezzel a könyvvel kezdtem, szerencsére ez nem zavar be, bármikor belenyúlhatnék más részébe, hogy a felépített univerzum emberi világának egy-egy stádiumát tanulmányozzam.

Asimov egy kemény, sokat gondolkodós klasszikus sci-fi történetét olvashattam el. Kissé nehezen lendültem bele a történetbe, de egyre gyorsabban pörgött az egész. Az emberiség, aki már meghódította az univerzum ismert területeit, egy hanyatló korszakába érkezik el. A Földről is jól ismert társadalmi, tudományos és vallási problémái adódnak a fejlett társadalomnak. A világ törvényei szerint elérkezik egy primitív korszak, és ezt az új sötét középkort igyekszik tudósok egy csoportja matematikai-logikai úton a történések megjóslásával és egy Galaktikus Enciklopédiát író tudós-társaság létrehozásával lerövidíteni. Nagyon érdekes módon illeszkedik be a statisztikai elemzés ebbe a világba. Rá kellett jönnöm, hogy a mai világunkban is ugyanilyen módon működnek a spekulánsok. Az egészből a lényeg, hogy az univerzum peremére telepített tudósok és mérnökök által betelepített bolygó szervezi és tartja életben a peremen élő primitív népek között az addigi ismeretek morzsáit. Egyszer tudomány-vallássá szervezve terjesztik a tudományt, máskor a gazdasági fejlődés és gazdagság ígéretével tartják sakkban a leépült bolygókat, mindezt úgy, hogy csak a központi bolygó, a Terminus lakói ismerik a valódi okokat és hátteret. Több válság is elérkezik a regényben, körülbelül 50 éves ugrásokat tesz a történet. Minden egyes válság más-más vezetőt és más-más megoldást igényel, és ezek mind briliánsak. Nagyon érdekes és nagyon tanulságos volt elolvasni.


Csak kemény sci-fi rajongóknak ajánlanám, nem az a tipikus könnyen emészthető tudományos fantasztikum. Én azonban már a többi rész olvasását tervezgetem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése