2013. március 6., szerda

Tavaszi nagytakarítás*

Igen régen jelentkeztünk már, nagyjából csak a Facebook oldalunkon adtunk magunkról életjelet az elmúlt két hónapban, ami igen sajnálatos. Persze ennek számos oka van, el voltunk havazódva mindannyian, de nem is untatnánk titeket a részletekkel. A hó elolvadt, itt a tavasz, ez pedig remek alkalom arra, hogy újult erővel vágjunk bele a párbajba és persze a szokásos játékainkba. 

Elsőként, ahogy ígértük, megosztjuk veletek az előző játékra kapott válaszokat. Nem volt sok - nyilván ti is hasonló időmilliomosok voltatok, mint mi -, de azok annál szebbek. :) A kérdés ugyebár a következő volt:

“Mit jelent számodra a Könyvmolypárbaj?” 

Martinelli klasszikus megközelítése: 
Elolvasni 11 általam előre besorolt jó könyvet a megadott időben, élvezni a könyv nyújtotta tartalmat és bejegyzést írni róla úgy, hogy mások is kedvet kaphassanak a könyv elolvasásához. 

Lau egy egész listát küldött nekünk: 
Nekem a könyvmolypárbaj...
  • remek mód arra, hogy megismerjek új könyveket a többiek véleménye által;
  • bővítsem a látókörömet;
  • rávegyem magam az olvasásra (év közben általában elég kihívás a rengeteg kötelező, de ennek ellenére bele kell, hogy férjen az időmbe más is);
  • jó alkalom a blogolásra;
  • egy remek kihívás;
  • azt jelenti, hogy olyan emberek között lehetek - igaz, csak virtuálisan -, akik ugyanúgy imádnak olvasni, mint én. :))
Rigó pedig szakmai szemmel tekintett rá: 
Első sorban nagy segítséget jelentett. Személyre szabott kihívás, a különben szokásos kihívások és olvasási akciók mindenféle plusz előnyével, főleg motiváció növeléssel. A munkámhoz hasznos, jó kis listát sikerült összeállítanom, mire a végére érek, kicsit több jó mesém és használhatóbb madaras tudásom lesz. 

És nyilván mi se maradunk ki, az általunk feltett kérdésre úgy illik, hogy mi is válaszoljunk. 

Lanatie: 
Nehéz röviden megfogalmazni, de ha egy szóval akarnám jellemezni, nekem a Könyvmolypárbaj lehetőség. Lehetőség arra, hogy több műfajt is megismerjek. Lehetőség arra, hogy elolvassam azokat a műveket, amiket már rég tervezek, de valamiért sose nyúltam hozzájuk. Lehetőség arra, hogy egy-egy könyvet a többi párbajozó által több szemszögből is lássak. Lehetőség arra, hogy időnként jót játsszak. Lehetőség arra, hogy – ha nem is verset vagy regényt – írjak. És persze lehetőség arra, hogy bármikor, bárhol olvassak. Ha valaki megkérdezi, miért nem egyéb dolgaimmal foglalkozom, egyszerűen csak rávághatom, hogy “párbajkönyv”, és le is zártam a témát. :) Nahát, csak nem lett ez rövid... :D 

Brigi:
Nekem a Könyvmolypárbaj hatalmas motiváció, hogy olyasmivel foglalkozzak, amit igazán szeretek: könyvekkel, emberekkel, könyvszerető emberekkel. Kicsit elvégzendő feladat is, de egy igazi esély, hogy évente egyszer, az összesítés során csak az irodalommal foglalkozzak. A Könyvmolypárbaj nekem nem is közel egy évből, hanem az utolsó - nagyon szoros - egy hónapból áll igazán, amikor fel kell kötnöm a könyveim nadrágját! Az igazi kihívás! 


Ezek után akkor jöjjön is a következő játék, ami remélhetőleg kicsit többeteket mozgat majd meg. :) A feladat a következtő: 

Képzeljétek el, hogy egy könyvtárban rendelkezésetekre áll egy hatalmas falfelület, mellé pedig egy rakás post-it. A post-itekre bárki, aki arra jár, ráírhat egy tanácsot az olvasással kapcsolatban. A “Ne önts a könyvedre kávét!”-tól egészen a mélylélektani bölcsességekig bámit meg lehet osztani a világgal.

Ti mit/miket tapasztanátok a könyvtár falára? 

A válaszaitokat várjuk itt a bejegyzés alatt, e-mailben és Facebookon is, kinek ahogy kényelmesebb. A post-it tanácsokat április elején, Húsvét után fogjuk összesíteni, de természetesen, mint mindig, a határidő most is inkább nekünk szól, mint nektek, ha kedvet éreztek, hogy egy korábbi játékhoz küldjetek válaszokat, azt is nagyon szívesen látjuk. :) 

Hajrá, ragasszuk tele azt a képzeletbeli könyvtárat! :) 


Lanatie & Brigi 


*Lana: Az egyetlen gondom a tavasszal, hogy szorosan kapcsolódik hozzá a nagytakarítás fogalma, gondoltam, kicsit osztozzatok az érzésben ti is. :D

3 megjegyzés:

  1. Kell valahol jelezni, hogy megvan a 11-es lista?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, ha a táblázatba is feltöltötted a linkeket, akkor nincs más dolgod. A párbaj lezárásáig bármikor változtathatod a naplóid, javíthatod, átírhatod, bővítheted őket kedved szerint. Gratulálunk a lista teljesítéséhez!

      Törlés
    2. Köszönöm szépen! Akkor átnézem a szabályokat és azt, amit írtam.

      Törlés