2012. május 4., péntek

Agykontroll

Kedves Molyok!

Baráti körömben elkezdtünk beszélgetni az agykontroll tanfolyamról - ittas állapotban - és nem is kell mondjam egyikünk sem volt tanfolyamon, de még csak nem is olvasott előtte magáról az agykontrollról. Így a végén igaziból hit kérdéssé vált a dolog....valamelyikünk hitt benne, van ki nem. Én azért gyorsan rákerestem erre a témára....

Az agykontroll módszere Jose Silva nevéhez fűződik, aki gyermekei intelligenciáját szerette volna növelni és rajtuk kezdett el kísérletezni. 28 év után sikerült neki az agykontroll módszer kidolgolgozása.

Egyetemi kutatók szerint az elménk képességeinek 2%-át használjuk és az önfejlesztő módszer megismerése után elmléletileg képesek leszünk e százalékot javítani.

A módszer többek között alkalmas stressz levezetésre, memória fejlesztésre, gyorsabb és hatékonyabb tanulásra. Ezenkívül egészségre befolyásoló hatással is bír, hiszen segít megszüntetni az alvászavart, csökkenti a fejfájást. Az egyik legfontosabb eszköze a meditáció.

Sokak szerint ez csak egy jó üzleti fogás és semmi értelme, van ki esküszik a módszerre és annak hatkékonyságára.  Ti hogy vagytok az agykontrollal? Van tapasztalatotok? Véleményetek?

Üdv,
Idhren

6 megjegyzés:

  1. Érdekes, hogy én minden ilyesmitől idegenkedek kicsit, szóval nem voltam ilyen tanfolyamon és valószínűleg nem is leszek soha, ugyanakkor viszont úgy gondolom, hogy az ember életében nagyon sok lehetőség valójában az elméjén belül dől el, szóval nem tartom sámánizmusnak :D

    VálaszTörlés
  2. Én is mindig szkeptikus vagyok ezekkel a dolgokkal.
    Én ezt inkább olyannak képzelem, mint a placebót, amit te elhiszel, az úgy is van, ennyire egyszerű az agykontroll.
    Valószínűleg én se fogok sose elmenni ilyesmire, bár kíváncsiságból és ha nem kerül semmimbe talán beülnék egy órára, hogy tapasztaljak is valamit, ne csak a levegőbe beszéljek.

    VálaszTörlés
  3. Hümm... érdekes téma.:)
    Én nem szoktam foglalkozni az agykontrollal, de nekem pl. jól jönne pár technika elsajátítása, mert saját bevallásom szerint én az agyamnak csak 0,5%-át használom és nem 2%-ot...XD
    Mondjuk az is lehet h az agyam túl kicsi és nem én használok belőle keveset...de az már más tészta...xxD


    Am erről a bejegyzésről nekem először a "vizualizáció" szó jutott eszembe. Amikor az ember elképzeli, ahogy pl. kifolyik a fejéből a fájdalom,megvakarja a viszkető lába szárát(szigorúan csak elképzeli, nem cselekszik)...stb.

    VálaszTörlés
  4. Párom tanult agykontrollt még régebben, szóval ő alkalmazni is tudja, de amit szerinte nem szokás - főleg a médiában - hangsúlyozni, hogy a nem megfelelő alkalmazása veszélyes is tud lenni, épp ezért, bár korábban természetesen kipróbálta a tanultakat, nem is szokta használni. Én ugyan nem rendelkezem személyes tapasztalattal ezen a téren, de az ilyesmiben eléggé szkeptikus anyukám tapasztalata és párom tudása számomra elég meggyőző volt, hogy ne kételkedjek a hatékonyságában. Viszont úgy gondolom, ez is egy olyan dolog, amivel borzasztó könnyű visszaélni, és rengeteg hozzá nem értő "sarlatánnal" találhatja szembe magát az ember.

    VálaszTörlés
  5. Én végigcsináltam egy ilyen tanfolyamot. Nem vagyok hívő, nem is gyakorlom rendesen (lusta dög vagyok), de néha szoktam alkalmazni egy-egy esetben. Pl. a háromujj-technikával hamar lelazítom magam ha kell bárhol, és ez vizsgázásnál, állásinterjúnál stb. izgulós helyzetben nagyon jól jön. Vagy pl. sokkal gyorsabban olvasok, bár lusta voltam megtanulni a villámolvasást, de elkezdtem és ennek ilyen hatása volt, aminek pl. örülök. Szerintem pozitívabban gondolkozik tőle az ember és mentálisan nyitottabb, amik szerintem megint csak nem rossz dolgok.
    Régen nagy hasznát vettem a "memória-fogasnak" kémia szigorlaton, a sok hülye kilométer hosszú képletet könnyebb volt megtanulni, de ezt mára már elfelejtettem, mert nem használtam kb 15 éve.
    Én nem nagyon tudok káros hatásáról, max annyiról mint minden egyéb eszköz esetében (autó - baleset, kés - elvághatod az ujjad, tűz - megégeted magad stb.), de ez szerintem nem ok arra, hogy ne használjuk, ha tehetjük, csak nyilván megfelelően kell azt tenni, és nem feltétlenül mindenkinek.

    VálaszTörlés
  6. Állítólag én az agykontrollnak köszönhetem az életemet, ennek ellenére nem hiszek benne. Azért majd lehet, egyszer kipróbálom, az olvasási sebességemen például szívesen javítanék. :)

    VálaszTörlés